Peramea amb bromes
Peramea amb bromes
Peramea amb bromes
Peramea amb bromes
Peramea amb bromes
Peramea amb bromes
previous arrow
next arrow

Peramea, fou declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1985 pel seu patrimoni històric. L’entramat urbanístic de Peramea correspon als trets característics del que anomenem una vila closa, un tipus d’assentament agrupat i compacte tancat en ell mateix on les mateixes parets de les cases fan la funció de muralles.

El nucli medieval de Peramea es disposa en dos carrers paral·lels principals, un dels quals conserva íntegra tota la façana porxada, testimoni del seu passat menestral, inclús el nom que encara mantenen algunes cases ens informa d’aquesta estructura gremial.

L’origen de la vila de Peramea està estretament lligat al del seu castell que s’alçava al nord-oest del poble al cim de la penya i que ja apareix en la documentació medieval amb el nom de “Petra Media” l’any 901 possiblement fent referència a la gran roca on s’assentava la fortificació.

En sentit contrari i en direcció a migdia s’alça en un petit turó i fora del recinte emmurallat una segona fortificació, la Torre de Colomers. La seva existència estava associada al castell termenat i tenia la funció de vigilància i d’avantguarda.

Era d’Ortega

En un extrem de la vila de Peramea trobem l’Era d’Ortega, seu del grup cultural Lo Vent de Port.

Actua com a centre d’informació i difusió cultural i organitza diferents activitats: visites guiades a la vila closa de Peramea, exposicions, xerrades populars, excursions, tallers de treball, etc.

L’era d’Ortega és l’exemple per excel·lència d’una unitat de producció a partir de l’estructura familiar en una economia de subsistència fins a mitjans del segle passat.

Lo Vent de Port organitza visites guiades a Peramea per mostrar i interpretar els trets característics de la vila closa.

La visita també inclou l’entrada a espais particulars ubicats a l’interior de les cases del poble, com un forn de pa, un trull, un celler i la ferreria, a més de l’Església, la presó i l’Era d’Ortega, que ens ajudaran a entendre millor la realitat quotidiana, que en un temps no massa llunyà formaven part de l’entramat econòmic i social de casa nostra.

Durada de la visita aprox. 1 hora
De dimecres a dissabte a les 11h i a les 17h
Diumenge a les 11h
Cal fer reserva previa per telefon, mail o whastapp


Més informació: www.eradortega.org

Font de Sant Cristòfol

Sortint de Peramea en direcció Bretui i seguint una ruta de senderisme senyalitzada, trobem el camí que condueix fins a la Font de Sant Cristòfol (l’ abeurador de la dreta és un sarcòfag dels segles XII-XV on s’alçava l’antiga església romànica de Sant Cristòfol, com demostren les pedres perfectament tallades i polides que formen la paret de la font).

Dolmen de la Mosquera

Més endavant arribem a una cruïlla, on s’indica la situació del Dolmen de la Mosquera, monument megalític de caràcter funerari de l’Edat de Bronze. Aquest, juntament amb altres estesos per tot el Pla de Corts i les troballes obtingudes en les excavacions arqueològiques ens informen que aquest indret des de temps ancestrals ha estat un lloc privilegiat per a l’ocupació humana per les seves condicions orogràfiques i climatològiques, molt propicies per a l’agricultura.

Sant Cristòfol

Sota la roca del castell hi ha l’església de Sant Cristòfol, que guarda les relíquies dels Sants Martissants. Cada 28 de desembre, dia dels Sants Innocents es treuen per a que els fidels les puguin venerar. La tradició explica que el comte de Pallars les va portar de Terra Santa després d’haver sobreviscut a una creuada.

Cal també destacar la talla de fusta policromada de la Mare de Déu del Remei del segle XIII, una pila baptismal gòtica i diverses talles del barroc.

La Casa, L’Era o Lo Paller i el seu entorn t’encantaran.

Reserva directament amb nosaltres i us regalarem un dels nostres formatges.
Demana’ns tota la informació que necessitis.